Ulkoexcun odotetuimpien kokemuksien joukossa oli paikallisten vessojen kokeilu. Kuulopuheiden perusteella edessä olisi uskomattomia eroavaisuuksia suomalaisiin käymälöihin verrattuna, mikä löisi meidät ällikällä.

Paikan päällä heti lentokentällä selvisi, että isojen poikien ja tyttöjen jutut eivät olleet pelkkää kukkua. Vessoihin oli ikään kuin liitetty käsinoja täynnä mitä mielenkiintoisimpia nappuloita täynnä jännittäviä häkkyröitä! Hyvällä lykyllä napeissa oli myös englanniksi selitykset, mutta jännittävämpää oli sokkona painella random nappeja.

Napeista löytyi esimerkiksi useampia alapäänhuuhtelutoimintoja sekä miehille että naisille, ja joita painamalla sai mukavan pikku suihkun pöntön sisäkautta. Suihkeen paikkaa ja voimakkuutta pystyi säätelemään, ja kehittyneemmissä laitteissa suihkun liikerataa pystyi vaihtamana pyöriväksi tai jaksottaiseksi paineen vaihteluiden avulla. Ujoimmille yksilöille löytyi rauhoittavaa musiikkia, kuten veden lorinaa ja lintujen tsirpatusta. Tarjolla oli myös muun muassa kuivaustoiminto, sekä hajunpoisto seuraavaa käyttäjää ajatellen.

Modernien vessojen lisäksi tarjolla oli tietenkin myös perinteisempiä aasialaisia vessoja, eli käymälöitä, joissa oli yksinkertaisesti reikä maassa ilman muita mukavuuksia. Näiden käyttäminen oli länsimaalaiselle melko eksoottinen kokemus, johon ei kovin usein törmää. Käyttömukavuus ei kuitenkaan ollut supervessojen tasolla.

Suuri osa exculaisista ihastui syvästi japanilaisiin käymälöihin ja niiden käyttäjämukavuuteen! Muutama jopa suunnitteli aikanaan sellaisen tilata Suomeen omaan kotiinsa.

 

 

fiFinnish